A cukorbetegség gyógyítása táplálkozással és természetes terápiákkal

A cukorbetegség gyógyítása táplálkozással és természetes terápiákkal

Annak ellenére, hogy gyógyíthatatlannak és örökletesnek tartják, a cukorbetegség a modern ipari civilizáció betegsége, amely megelőzhető a szisztémás fizikai aktivitással járó egészséges táplálkozással. Ez a “gyógymód” is hasznos, hogy enyhítse a hatását, komplikációk, akik már szenvednek tőle.

Cukorbetegség

CukorbetegségA cukorbetegség szövődményeivel a nyugati világ egyik legnagyobb halálozási oka. Ennek oka a cukor anyagcseréjének károsodása. A hasnyálmirigy-hormon inzulin hiánya vagy hatástalansága nem teszi lehetővé a beteg számára, hogy megfelelően használja az élelmiszer által biztosított cukrokat, azokat a sejteket, amelyek feladata energiává alakítani őket.

Alapvetően kétféle cukorbetegség létezik: az első, inzulinfüggő, elsősorban fiatal korban jelentkezik, amelyet a hasnyálmirigy Langherans-szigetek sejtjei elégtelen inzulintermelése jellemez. Gyakran kezdődik csecsemőkorban-következtében hasnyálmirigy-gyulladás valószínű autoimmun eredetű-a nem specifikus tünetek, mint például a jelentős tendencia, hogy beteg a gyermekek és meghosszabbítja az ilyen betegségek sokáig.

Ezek az esetek egész életen át tartó inzulinpótló terápiát igényelnek. A második típusú cukorbetegség, nem inzulinfüggő, hogy van egy sokkal alattomos és lassú kezdetű, felnőttkorban, az egyének gyakran elhízott és ülő, rendellenességek zsíranyagcsere és gyakori ismerete cukorbetegség. Általában ezekben az egyénekben olyan étrend ajánlott, amely csökkenti a szénhidrátokat, növeli a fehérje terhelését.

Ez a szokás, hosszú távon azt eredményezi, hogy nagyobb acidózis az anyagcsere szintje, ami károsíthatja a vese a keringési rendszer, az egész test (különösen szintjén a kis hajók érzékenyebbek acidózis), ami a sorozat a szövődmények, az úgynevezett késő, amelyek ahhoz vezetnek, hogy a betegek visszafordíthatatlan következményekkel jár. Az inzulinfüggő cukorbetegségben az inzulin hiánya a ketoacidózis állapotát okozza (ugyanaz, mint a szénhidrátokat kizáró hiperproteikus étrendekben).

A 2-es típusú cukorbetegségben azonban a sejtek fokozatosan ellenállnak az inzulin hatásának, ami a vérben lévő inzulin növekedéséhez vezet, káros következményekkel jár. Egy kapcsolódó hipotézis, nagyon valószínű, hogy a vér savassága (finomított, magas cukortartalmú étrend miatt) károsíthatja az inzulint termelő hasnyálmirigy-sejteket.

Mozgásszegény életmód, rossz táplálkozás, öröklődés: az okok a cukorbetegség

Mozgásszegény életmód, rossz táplálkozás, öröklődés: az okok a cukorbetegségA hatalom a modern nyugati, különösen az európai és amerikai, a hatalmas fogyasztása finomított szemek (kenyér, pizza, sütemények, tészta stb.,) mindenfajta, szénsavas üdítőital és édesített, azt állítja, a hasnyálmirigy a hatalmas munka, amely nem készült fel, hogy, amellett, hogy erőlködés és kimerítő funkcionálisan a test, vezet hormonális egyensúly és anyagcsere-folyamatok elsősorban a túlsúly és a 2-es típusú cukorbetegség. Valójában számos epidemiológiai vizsgálat korrelálja a cukorbetegséget az elhízással és a családi hajlammal. Néhány évvel ezelőttig a kenyér, a pizza, az édesség és a tészta a világ diabetológusainak látókörébe került, mert a fent említett termékek végső glikémiás indexét nézték, de nem azon csúcsok időtartamára, amelyeket ezek az élelmiszerek előállítottak. Valójában úgy tűnik, hogy az inzulinválasz csúcspontja a szénhidrátbevitel után kulcsfontosságú a diabéteszes mechanizmus megértéséhez.

A teljes kiőrlésű kenyér, a zöldségek és a hüvelyesek, mind a keményítő, mind a rost tartalma miatt, úgy tűnik, hogy a cukorbetegek vagy a hasonló kockázatnak kitett emberek étrendjében a leginkább jelzett élelmiszerek. Úgy tűnik, hogy ez a diéta, amely a” glikémiás terhelés” határain belül is megfelel, vagyis a bevezetett szénhidrátok teljes mennyisége képes modulálni az inzulin napi termelését. Sok éven át, sőt, a megfigyelés, a lakosság a vidéki falvak, volt világossá tette, hogy a finomított étrend, gazdag a cukorral, majd nagyon szegény rost, kapcsolódó egyre mozgásszegény életmód, képviseli az igazi gonosz az iparosodott Nyugat, az oka a cukorbetegség, valamint egy nagy sor anyagcsere -, illetve degeneratív betegségek.

A diétás rostok két típusra oszthatók: oldhatatlanok és oldhatatlanok. Az előbbiek közé tartozik a cellulóz és sok hemicellulóz a gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek stb.a vízben oldódó rostok közé tartoznak bizonyos típusú gyümölcsök és más hüvelyesek pektinjei, nyálkahártyái és egyéb hemicellulózai. Ezeknek a rostoknak a funkciója a szénhidrátok felszívódásának lelassítása azáltal, hogy késlelteti a gyomor ürítési idejét, lassítja a cukrok felszívódását. Az utóbbi időben egy diatribe merült fel, amelynek középpontjában az a hipotézis áll, hogy a teljes élelmiszer fitáttartalma miatt demineralizáló hatást fejthet ki. Ez a felfedezés soha nem jelentett problémát az emberi faj számára, amely évezredek óta teljes ételeket fogyaszt.

Az egyes élelmiszerek teljes és teljes felszívódásának fogalma kizárólag a modern kémiai és mechanikai látásmódhoz tartozik, de nem talál értelmet és visszajelzést az ősi és a modern vidéki lakosság élelmiszer-egyensúlyában, amely a részleges felszívódást a jó egészség alapvető alakjává tette. A hüvelyeseknél pontosan néhány antinutriáló anyag (pl. proteázgátlók) előnyös lehet a cukorbetegek számára.

Mind a rost, mind a fitinsav növeli a keményítő emészthetőségét, pozitívan befolyásolja a glikémiás modulációt. Nem a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák (tészta és bab, tészta és csicseriborsó, rizs és lencse stb.) teljes értékű élelmiszerek az esszenciális aminosavak és ásványi anyagok ellátásában, amelyek minden hagyományos kultúra gasztronómiai szokásainak részét képezik? Ugyanezek a hüvelyesek, még a teljes kiőrlésű gabonáknál is, a cukorbetegek számára jelzett ételt jelentenek, mivel a benne lévő keményítők rossz glikémiás reakciót váltanak ki, elkerülve azokat a “csúcsokat”, amelyek annyira károsak a cukorbetegek számára.

Diabéteszes barátságos ételek

Diabéteszes barátságos ételekA hüvelyesek mind főtt, mind nyers csíráztatással fogyaszthatók, hogy ez utóbbi módon biztosítsák a vitaminok és enzimek kiegészítését, amelyeket elkerülhetetlenül el kell veszíteni a főzési folyamat során. Ugyanezek a gabonafélék akár főtt teljes kiőrlésű gabonákban is fogyaszthatók. Erre példa a” Pumpernickel”, a sötét német kenyér, amelyet főtt teljes kiőrlésű gabonák hozzáadásával nyernek a teljes kiőrlésű liszthez. Úgy tűnik, hogy ez a fajta kenyér csökkenti a glikémiás választ, ami kevesebb inzulint eredményez. A zöldségek között kiváló hipoglikémiás szer a hagyma (valamint az Allium nemzetség más növényei). A gyümölcslé fogyasztása vagy napi salátában történő fogyasztása a vércukorszint és az inzulinigény csökkentésével közel állhat egyes orális antidiabetikumok (tolbutamid) hatásához. Ugyanaz a fokhagyma, étkezés közben egy szegfűszeg adagjában, ugyanolyan hipoglikémiás tulajdonságokkal rendelkezik. Az utóbbi esetében úgy tűnik, hogy a kellemetlen szaggal kapcsolatos probléma megoldható vagy sokat javítható a szegfűszeg rövid gőzölésével (kb. Ebben az esetben a fokhagyma megtartja terápiás képességeit változatlan bizonyítva következetes termosztabilitás.

Minden Brassicaceae, ezen kívül (káposzta, fehérrépa, brokkoli stb.), amely szulfurált hatóanyagokat tartalmaz, hipoglikémiás hatást is mutat, mindaddig, amíg nyersen vagy könnyű gőzölés után fogyasztják őket, mivel nagyobb hőállósággal rendelkeznek a fokhagymához képest. Mindenképpen hasznos az EPA-ban és DHA-ban gazdag omega-3 zsírsavak bevezetése, ugyanazok, mint a “vadon élő” halakban (nem tenyésztett), például makréla, szardella, lazac stb. A cukorbetegség hasznos kiegészítői között megemlíthetjük a krómot, amely csökkenti a vércukorszintet az inzulinérzékenység növelésével és a glükóz tolerancia javításával.

A főzéshez használt fahéj (Cinnamomum zeylanicum), amelyet bizonyos élelmiszerekhez adnak, szintén képes gátolni a szénhidrátok felszívódását a bélben, megkönnyítve az inzulin munkáját. Egy különleges fajta keserű cukkini, más néven “keserű dinnye” (Momordica charantia) a szénhidrát-anyagcsere kiváló szabályozója: hatása tudományosan bizonyított. Még az aloe, egy lilacs növény (például fokhagyma, hagyma) is nagyon erős glikémiás szabályozási aktivitással rendelkezik, amely cukorbetegeknél hasznos. Minden antioxidáns, például C-vitamin, E, D, karotinoidok stb. továbbá védi az érrendszert a cukorbetegség és a krónikus acidózis által okozott károktól.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *